Bal Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar - Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

Bal, çocuklardan yaşlılara kadar herkesin kış aylarındaki şifa kaynaklarındandır. Mucize besin bal herkese şifa olurken halk arasında birçok şey de yanlış bilinmektedir. Bal hakkında doğru bilinen yanlışlar da bazen yarar yerine zarar sağlamaktadır. Bu yanlış bilgileri hayatınızdan çıkararak siz de gerçek balın faydalarından yararlanabilirsiniz…
Bal Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Ülkemizde çok yaygın bir bal tüketimi bulunmaktadır. Ancak bal hakkında doğru bilinen yanlışlar nedeniyle birçok kişi gerçek bal ile sahte balı ayırt edememektedir. Bu durum da insanların şifa yerine gereksiz şeker alımına sebep olmaktadır. Bal hakkında öğreneceğiniz bu bilgiler sayesinde hakiki balın farklarını ve tüm faydalarını öğrenebileceksiniz.
Tadı, mutfak kültürümüzdeki yeri ve vücudumuza faydaları sayesinde her evde bal tüketilmektedir. Ancak siz aldığınız balın gerçek mi sahte mi olduğunu nasıl anlıyorsunuz? Hangi hastalıklarda balın şifa olacağını biliyorsunuz? Balı kimler yiyemez veya kimler hangi yaş aralığında yiyebilir? İşte bu gibi soruların tamamını sizler için Balkan Bal Evi olarak cevapladık…
Balı Kimler Yiyemez Kimler Yiyebilir?
Bal, doğada on binlerce yıldır insanlık tarafından tüketilmektedir. Tarihte bal ile karşılaşmayan neredeyse tek bir topluluk dahi kalmamıştır. Çok geniş coğrafyalarda insanlar tarafından şifa deposu olarak bilinmekte ve tüketilmektedir. Peki, balı kimler yiyemez veya kimler yiyebilir?
Bal, iki yaşından itibaren her yaştan kadın ve erkek tarafından tüketilebilir. Özel bir alerjik rahatsızlığı olmadığı sürece her yaştan insanın baldan alacağı bir yan etki bulunmamaktadır. Kanser hastalığı başta olmak üzere birçok hastalıkta da tedaviye destek amaçlı tüketimine hekimlerce izin verilmektedir.
Her Gün Bal Yersek Ne Olur?
Bal, insan vücudundaki tüm mineral ve vitaminleri besleyecek kadar faydalı bir besin deposudur. Her gün bal yersek ne olur sorusunun olumsuz hiçbir cevap yoktur. Her gün bal yiyen kişilerin bağışıklığının artması da yapılan klinik testlerce onaylanmıştır.
Düzenli olarak bal tüketen kişilerin kansere yakalanma oranında ciddi bir azalma görülmekle birlikte; tüm iç hastalıkların önlenmesinde de faydaları görülmüştür. Bunun yanı sıra kış aylarında gribal hastalıkların da başlıca düşmanı olarak vücutta rol oynamaktadır.
Bal Hangi Hastalığa İyi Gelir?
Bal hakkında doğru bilinen yanlışlardan birisi de balın sadece kış hastalıklarına iyi gelmesidir. Halk arasında bu yönüyle bilinen balın faydaları saymakla bitmeyecektir. Örneğin hastalıkların tedavisinde meşe balı kullanımının klinik testleri hekimlerce de ispatlanmıştır.
Bu hastalıkların başında kanser türleri, astım ve koah, boğaz ve gırtlak rahatsızlıkları, mide yanması ve reflü, sindirim hastalıkları yer almaktadır. Bal, içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde neredeyse tüm hastalıkların başlıca ilacı olmuştur. Bu nedenle sadece grip, nezle değil tüm hastalık süreçlerinde veya önlenmesinde bal düzenli tüketilmelidir.
En Faydalı Bal Ürünleri Hangileridir?
Bal, doğada on binlerce yıldır tüketilmekle birlikte çeşitli coğrafyalarda çeşitli türleri bulunmaktadır. Son yıllarda ülkemizde yapılan klinik testlerde açıkça görülmüştür ki siyah bal diğer ballardan çok daha zengin besin değerine sahiptir.
Kanser Hastalarında Kırklareli Meşe Balı (Siyah Bal) Kullanımının Etkisi gözle görülür faydalara şifa olmuştur. Öyle ki bu bal türünün marketlerde satılan bal türlerine oranla sahtesi çok düşük olmakla birlikte özel olarak ülkemizde belirli yerlerde üretimi yapılmaktadır. Siz de siyah bal tüketimiyle hastalıkların korunması ve önlenmesinde şifa bulabilirsiniz…
Bal Çok Şekerli Bir Besin Midir?
Balın tadı sebebiyle herkes balın şekerli bir besin olduğunu düşünmektedir. Hatta bu yüzden zararlı olduğunu düşünenler bile mevcut. Ancak bal, çiçeklerden topladığı doğal şeker sebebiyle insan vücuduna zararlı değildir. Yapay, sahte olmayan hiçbir bal şeker hastalarına dahi zarar verecek bir şeker oranına sahip değildir.
Gerçek balın tadı zaten acı-tatlı olmakla birlikte içindeki şeker de her gün tüketilse dahi hiçbir zarar içermez. Yani doğal bal, vücut açısından zararlı şekilde şekerli değildir. Doğal şeker içerir ama zarar vermez…
Gerçek Bal Donar Mı?
Yine halk arasındaki şehir efsanelerinden birisi de balın donma konusu olmuştur. Gerçek bal donar mı merak edenler için cevabı bir deyimle verecek olursak arı sokar, bal donar! Bal hakkında doğru bilinen yanlışlardan birisi de balın donmayacağıdır. Evet, gerçek bal donar. Bu yanlışı da düzeltmiş olalım…
Bal Bozulur Mu?
Gerçek bal, iyi bir şekilde muhafaza edilirse hiçbir şekilde bozulma göstermeyecektir. Farklı ısı değişimleri almadan, hava almadan saklanan balın binlerce yıl doğada saklandığı örnekler de görülmüştür. Burada püf nokta balın hava almayacak şekilde ortalama bir ısı aralığında korunmasıdır.
Doğal Bal Şekerlenir Mi?
Halk arasında bal hakkında doğru bilinen yanlışlardan birisi de balın şekerlenme konusudur. Bilinenin aksine doğal bal şekerlenir. Havayla temas ettikten sonra bal şekerlenme eğilimi göstermekle birlikte soğukta kıvamı da değişmektedir.
Belirli süre soğuk havayla temas eden balın tereyağı kıvamına gelmesi, şekerlenmesi ve rengindeki küçük değişiklikler onun gerçek olduğunu göstermektedir.
Bal Tahta Kaşıkla Mı Alınır?
Birçok mağazada bal tüketimi için vida görünümlü tahta kaşıklar satılmaktadır. Birçok kişi de bal tahta kaşıkla alınır diye bir şehir efsanesine inanmaktadır. Bal hakkındaki doğru bilinen yanlışlardan birisi de budur. Bal, metal kaşık, cam kaşık veya ahşap kaşıkla da kavanozdan alınıp servis edilebilir.
Hijyen temizliği olduğu sürece hiçbir materyalden yapılan kaşığın diğerine göre farkı yoktur. Hatta iyi temizlenmediyse tahta kaşıklar daha bile zararlı olabilir…
Organik Bal Fiyatları Neden Farklılık Gösterir?
Gıda sektörü de diğer tüm sektörlerdeki bazı kötü niyetli kişiler gibi sahtekârlık amacıyla kullanılmaktadır. Organik bal fiyatları da bu nedenle çok geniş bir aralıkta değişmektedir. Çünkü ambalaj üzerinde organik yazması onun doğal, gerçek bal olduğunu göstermez. Piyasa ortalamasının çok altındaki bu bal türleri çoğu zaman sahtedir.
Siz de organik yani gerçek bal sertifikası olan ve yapılan testlerce katkı maddesiz olarak lisanslanan ürünler sayfamızdan organik bal fiyatlarını öğrenebilir, gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz.
21 Mart 2023