Kırklareli Meşe Balı

Kırklareli Meşe Balı
Yerel ve doğal ürünler ile ilgili daha fazla konuştuğumuz, artık evimizde pişirdiğimiz doğallıkta olan markalara her zamankinden daha çok yöneldik. Meşe Balı, doğal bir tatlandırıcı, bağışıklık güçlendirici ve herhangi bir yemeğin lezzetini artırabilecek bileşenlerden biridir. Belki henüz bilmediğiniz şey, uzun süredir doğal bir ortamda bal üretilen Kırklareli Meşe Balı’dır.
Kırklareli, Istranca (Yıldız) Dağlarının eteklerinde yer almaktadır. Bu bölgede yoğun olarak meşe ormanları yer alır. Trakya Bölgesinde üretimi yapılan Meşe Balı'nın %80-85 'i Kırklareli sınırları içerisinde üretilmektedir.
Kırklareli Meşe Balı Özellikleri
Meşe balı, öksürük, boğaz ağrısı ve solunum yolu hastalıklarının tedavisinde öksürük şurupları ve ağrı kesiciler gibi ilaçlara alternatif doğal bir antibiyotiktir. Meşe Balının özelliklerine Kırklareli balının özelliklerini ve aromatik tatlarını da eklersek , antioksidan içeriği sayesinde sağlığa yararlı etkileri olan üstün kaliteli bir ürün elde ederiz.
Siyah bal olarak da bilinen bu bal, çok yüksek sayıda vitamin ve esansiyel amino asitler içerdiğinden, organoleptik açıdan çiçek balından iki kat daha bir etkiye sahiptir. Bu da onu geleneksel baldan daha faydalı bir ürün haline getirir. Bu bal, nektar ballarından daha az basit şeker içerir. Siyah bal ve özellikleri incelenirse demir açısından da çok zengin bir besindir.
Kırklareli Meşe Balı salgı balı niteliğindedir. Bu bal diğer ballara göre çok daha koyu bir renge sahiptir. Siyah bal olarak da bilinmektedir. Meşe balının tadı daha çok pekmezi andırır. Düşük miktarda polen içerir. Bu yüzden kolay kolay kristalize olmaz. Bu da meşe balına herhangi bir ısıl işlem uygulanamayacağı anlamına gelir.
Kırklareli Bal Çeşitleri
Kırklareli’nde 3 çeşit bal vardır. Bunlar:
- Meşe Balı
- Bahar Balı
- Ayçiçek Balı
Yurtdışından Bölge Balına Talep Var
Sağlığa faydalarından dolayı meşe balına olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Bölgedeki üreticiler hem yurt içi hem de yurt dışı talebi karşılamak için yoğun bir şekilde çaba göstermektedir.
Balın verimliliği iklim şartlarına bağlı olarak yıllara göre değişkenlik gösterir. Yağışların fazla olması, sıcaklıkların birden yükselmesi gibi etkenler balın elde edilme oranlarında rol oynamaktadır. Bereketli yıllarda özellikle Kuveyt, Lübnan, Mısır gibi ülkelerin de taleplerine cevap verilmektedir.
Tescilli Meşe Balı
Kırklareli meşe balı üretimi, bölge için büyük bir öneme sahiptir. Mineral ve antioksidanlar açısından daha zengin olan Meşe Balı tescilli bir baldır. 2018 yılında Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Trakya Kalkınma Ajansı arasında bir protokol imzalanmıştır. Bu proje ile 2019 ve 2020 yıllarında "Kırklareli Meşe Balı Coğrafi İşaret Tescili” çalışmaları başlatılmıştır. Yapılan çalışmalar sonunda da "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" almaya hak kazanmıştır.
Meşe Balı ve Coğrafi İşaret Alınma Süreci
Bu süreçte öncelikle bir başvuru dosyası hazırlanması için uzman bir ekip oluşturulmuştur. Bu ekip meşe balı üretimi konusunda belirlenen köylerden numuneler toplamıştır. Numuneler Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde analiz edilmiştir. Böylece Kırklareli Meşe Balının standartları belirlenmiştir. Bu standartlar ışığında hazırlanan başvuru dosyası Türk Patent Enstitüsü’ne verilmiştir. Sürecin başarıyla tamamlanmasının ardından meşe balı "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" almaya hak kazanmıştır. Bu bölgedeki meşe balının standardının belirlenmesi son tüketici için de büyük önem taşımaktadır.
31 Mart 2022