Doğanın Lezzetlerini Sofranıza Taşıyoruz
350 ve üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo

Bal Türleri ve Faydaları Nelerdir? 20 Çeşidin Tüm Özellikleri

Bal Türleri ve Faydaları Nelerdir? 20 Çeşidin Tüm Özellikleri

Ülkemizde 4 mevsimi yaşayabilmemizin avantajlarından birisi de bal çeşitliliği olmaktadır. Çok geniş bir coğrafyada, farklı iklim türleri arasında yetişen on binlerce bitki sayesinde de arıcılık ürünleri birbirinden eşsiz seçenekler doğurmaktadır.

Türkiye’nin dört bir yanında ürünlerini veren arıcılık sektörü sayesinde de hastalıklardan korunmak için doğal bir ilaç bulunmaktadır. Her derde deva olan balın da onlarca türü ülkemiz topraklarında üretilmektedir. Peki, bal türleri ve faydaları nelerdir? İşte tam bu soruya sizler için kapsamlı bir cevap hazırladık…

Bal Türleri ve Faydaları Hakkında Tüm Bilgiler

Bal türleri ve faydaları hakkında derlediğimiz yazımızda ülkemizdeki en iyi bal çeşitleri ve farkları sıralanmıştır. Türkiye arıcılık sektörü açısından dünyanın önde gelen ülkeleri arasındadır. Bunun başlıca sebepleri arasında 4 mevsim sayesinde her çeşit bitki türünün yetiştirilmesi gelmektedir.

Ülkemizde yaklaşık 12 bin farklı bitki çeşidi olması ve farklı iklim koşulları sebebiyle bal türleri arasında çok çeşitliliği doğurmaktadır. Anadolu’nun her bölgesinde birbirinden değerli bal çeşitleri yer almakta ve mucize besin bal insanlara da şifa olmaktadır.

Bal Çeşitleri İsimleri

Ülkemizin neredeyse her bölgesinde arıcılık sektörü sürmekte olup çok geniş bir bal çeşitliliği vardır. Bu bal türleri de genellikle arıların beslendiği bitkilerden adını alarak bilinmektedir. Türkiye’de üretilen bal çeşitleri isimler şu şekildedir;

  • Meşe Balı
  • Çam Balı
  • Kestane Balı
  • Çiçek Balı
  • Anzer Balı
  • Akasya Balı
  • Ihlamur Balı
  • Kekik Balı
  • Karabuğday Balı
  • Püren Balı
  • Lavanta Balı
  • Hayıt Balı
  • Ayçiçek Balı
  • Geven Balı (Keven Balı)
  • Keçiboynuzu Balı
  • Deli Bal (Ormangülü Balı)
  • Narenciye Balı (Anavarza Balı)
  • Karabaş Otu Balı
  • Karakovan Balı
  • Biberiye Balı

Bal çeşitleri adlarının en yaygın 20 tanesini sizler için sıraladık. Fakat ülkemizde farklı bitki türlerinden de üretimler yapılmakta veya bu bal türlerinin bazıları birbiriyle harmanlanmaktadır. Bal, her çeşidiyle insan vücuduna da sayısız katkılar sağlayan bir besin olmaktadır.

Bal Çeşitleri ve Özellikleri

Anadolu’nun her köşesinde yetişen bitkiler sayesinde onlarca farklı bal çeşidi ve oluşmaktadır. Bal türleri ve faydaları bakımından çok zengin bir mirasa da ev sahipliği yapmaktayız. En yaygın ve bilinen türleri sıraladığımız bal çeşitleri 20 farklı seçenekten oluşmaktadır.

Çocuklar için, yetişkinler için, hastalar için doğal bir ilaç etkisi gösteren balın da 20 çeşidi genel özellikleriyle sıralanmıştır. Ülkemizde yetişen bal çeşitleri ve özellikleri şu şekildedir;

Meşe Balı

Meşe balı, meşe ağacının yeni yetişen palamutlarındaki reçinemsi sıvıdan arıların beslenmesiyle oluşur. Yaz sonlarında elde edilen hasat, vücuttaki her organa her bölgeye farklı faydalar sağlamaktadır. İçerisinde çok zengin bir vitamin ve mineral çeşitliliği bulunmaktadır. Ürünler sayfamızdan siz de hakiki meşe balı siparişi verebilirsiniz.

Çam Balı

Çam balı, çam ağaçlarından beslenen arıların oluşturduğu bir türdür. Ülkemizde yaygın bir kullanımı olan balın yorgunluk, halsizlik ve solunum yollarına faydası bilinmektedir. Ülkemizde en yoğun üretimi Muğla ve çevresinde olup Akdeniz kıyılarında da üretimi yaygın bir çeşittir. 

Kestane Balı

Kestane balı, kestane ağacının çiçeklerinden beslenen arıların sağladığı bir bal çeşididir. Polen içeriği ve mineral bakımından yüksek olup içerisindeki doğal şeker oranı yüksektir. Ayrıca kestane balının, bağışıklık sistemindeki katkıları son derece etkilidir.

Çiçek Balı

Çiçek balı, arıların çiçeklerden topladığı polen ve nektardan oluşmaktadır. Çiçek balı ülkemizde üretimi en çok yapılan türdür. Her bölgede üretimine rastlanmakta olup fiyatı bakımından biraz daha uygun bir çeşittir.

Anzer Balı

Anzer Balı, Rize ilimizin Anzer yaylasında yetişen arılar sebebiyle bu adı almaktadır. İsminin popüler olması sebebiyle ve belirli bir bölgede yetişmesi fiyatının yüksek olmasını doğurmaktadır. Hakiki anzer balı, çok yüksek rakımda yetişen ve sahtesi piyasada yaygın olan bir çeşittir.

Akasya Balı

Akasya balı, ülkemizde Artvin bölgesinde üretilmekte olup adını da beslendiği bitki türünden almıştır. Üretimi kısıtlı olan bu türün fiyatları da diğer çeşitlere göre yüksek olmaktadır. Sinir sistemi ve bağışıklık sistemine önemli katkılar sağlandığı bilinmektedir.

Ihlamur Balı

Ihlamur balı, adında da olduğu üzere ıhlamur bitkisinin çiçeklerinden elde edilmektedir. Tadında ıhlamur aromasını almak mümkün olan bu çeşidin kehribara benzer bir görünümü vardır. Halsizlik, solunum yolu rahatsızlıkları gibi başlıca gribal belirtilere de faydası olmaktadır.

Kekik Balı

Kekik balı, kekik bitkisini yetiştirildiği yerlerden elde edilen bir çeşittir. Keskin bir bal kokusu ve keskin de bir tada sahiptir. Akciğer rahatsızlıkları, grip ve nezle gibi kış hastalıklarında oldukça etkilidir. 

Karabuğday Balı

Karabuğday balı, karabuğday bitkisinin ekili olduğu yerlerden elde edilmektedir. Arıların beslendiği bu bitki sayesinde kırmızımsı ve yoğun aromalı bir tad elde edilmiştir. İçerdiği yüksek mineral ve aminoasitler bakımından en değerli bal türleri arasında sıralanmaktadır. Fakat halk arasında kullanımı çok yaygın değildir.

Püren Balı

Püren balı, baharda çiçeklenen püren bitkisinden oluşmakta ve adını almaktadır. Batı Ege, Trakya, Akdeniz kıyıları ve Karadeniz sahillerinde üretimine rastlanmaktadır. Hafif acımsı tadı ve kıvamlı bir görünümü vardır. Yüksek enerji vermesi özelliğiyle ön plana çıkmaktadır. İçeriği bakımından da çok zengin bir vitamin-mineral deposudur.

Lavanta Balı

Lavanta balı, lavanta çiçeğinden beslenen arıların oluşturduğu bir çeşittir. Altın sarısına yakın bir renk görünümü olan bu çeşidin ağrı kesici etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca lavanta balı, tansiyonu dengeleme, rahat uyku verme gibi özellikleriyle de bilinen türlerdendir. 

Hayıt Balı

Hayıt balı, hayıt bitkisinden elde edilen özlerden sağlanmaktadır. İçeriğindeki yüksek östrojen, kadınlar için adeta ilaç niteliğindedir. Yoğun kıvamlı ve aromalı bu çeşidin tüm kadın hastalıklarında etkisi olduğu bilinmektedir.

Ayçiçek Balı

Ülkemizde Trakya bölgesinde yetişen bir bal çeşidi olmaktadır. Fakat ayçiçeği bitkisinden elde edildiği için bu bitkinin yoğun olduğu yerlerde de üretimi görülmektedir. Ateş düşürme, halsizlik gibi birçok özelliği de saptanmıştır.

Geven Balı (Keven Balı)

Geven Balı, geven bitkisinin yetiştirildiği yerlerden adını almaktadır. Keven balı olarak da anılan bu türün kana hızlı karışması özelliği öne çıkmıştır. Kan şekerini hızlı yükselttiği için de iyi bir enerji kaynağıdır. Kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen özelliklerindendir.

Keçiboynuzu Balı

Keçiboynuzu balı, arıların keçiboynuzu ağacından topladığı özle oluşmaktadır. İçerisinde yüksek E vitamini bulunmaktadır. Yüksek enerji veren bal türleri arasında yer almıştır. Kalsiyum açısından zengin olan bu türün ayrıca kış hastalıklarından da koruduğu bilinmektedir.

Ormangülü Balı (Deli Bal)

Ormangülü balı, Kafkas bölgesinde yetişen bitkilerden sağlanmış bir bal çeşididir. Halk arasında deli bal olarak adlandırılmaktadır. Mide rahatsızlıkları ve boğaz enfeksiyonlarına karşı son derece etkili olduğu bilinmektedir. Aşırı tüketimi zehirlenme ile sonuçlanacak kadar keskin bir özelliği vardır.

Narenciye Balı (Anavarza Balı)

Narenciye balı diğer adıyla Anavarza balı olarak da bilinmektedir. Akdeniz kıyılarında yetişen bu bal türü adındaki gibi narenciye meyvelerinden beslenen arılar tarafından oluşmaktadır. Açık renkli bir görünümü olup, aromalı bir tada sahiptir.

Karabaş Otu Balı

Karabaş Otu balı, bahar aylarında hasadı yapılan bir bal çeşidi olup karabaş otu bitkisinden beslenen arılar tarafından oluşmaktadır. İçerdiği vitamin ve mineral açısından çok zengin olmasına karşılık ülkemizde değeri bilinmeyen hazineler arasında kalmaktadır. Aminoasitler açısından en zengin bal türleri arasında sayılmaktadır.

Karakovan Balı

Karakovan balı, ülkemizde Karadeniz bölgesinde üretilen bir bal türüdür. İnsan eli değmeden oluşan bu türün doğal olması öne çıkan özelliklerindendir. Çeşitli renk ve tadları olmakla birlikte kış hastalıklarının da başlıca düşmanı olmuştur.

Biberiye Balı

Biberiye balı, biberiye bitkisinin yoğunlaştığı yerde beslenen arılar tarafından üretilmektedir. Amber rengindeki bu balın yoğun bir aroması vardır. Sindirim sistemine katkısı bilinen bu çeşidin antiseptik özelliği de bilinmektedir. Fakat bu bal türü de halk arasında yaygın bir kullanıma sahip değildir.

En İyi Bal Sıralaması ve En İyi Bal Çeşidi Nedir?

En iyi bal sıralaması, ülkemizde yapılan üniversitelerin klinik testlerine göre yapılmaktadır. Yapılan testler sonucunda tıbbi sonuçları uzun yıllar boyu raporlanarak hangi bal türünün neye iyi geldiği saptanmaktadır.

Her bal türünün diğerinden elbette faydalı olduğu bir nokta olacaktır. Çünkü doğada her bitki ayrı bir işlev görmekte ve faydasını insanlığa sunmaktadır. En iyi bal sıralaması yapılacak olursa başlıca olarak Meşe Balı (siyah bal), Anzer Balı, Kestane Balı, Ihlamur Balı gibi seçenekler sayılabilmektedir. 

En iyi bal çeşidi olarak da yine Meşe, Anzer, Kestane gibi türlerin adı sıklıkla doktorlar tarafından tavsiye edilmiştir.

Ayrıca Kanser Hastalarında Kırklareli Meşe Balı (Siyah Bal) Kullanımı yazımıza da mutlaka göz atmalısınız!

 

Bal Türleri ve Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bal türleri hakkında sıkça sorulan soruları Balkan Bal Evi olarak sizler için cevapladık. Bal türleri ve faydaları hakkında en merak edilen sorular ve cevapları şöyledir;

Kaç çeşit bal var?

Kaç çeşit bal olduğunun aslında net bir sayıyla belirtilmesi zordur. Hem ülkemizde hem de dünyanın farklı yerlerinde onlarca çeşit bal türü olduğu bilinmektedir. 

En bilinen haliyle ülkemizde yaygın olarak kullanılan 20 çeşit bal vardır. Yukarıda listelenen bal türleri ve isimleri de bunlardan oluşmaktadır.

Akciğere iyi gelen bal hangisi?

Yapılan akademik araştırmalar ve klinik testler sonucunda akciğere iyi bal türlerinin başında siyah bal olarak da bilinen meşe balı gelmektedir. Bunun yanı sıra Kestane, Ihlamur gibi bal türleri de yine ciğer rahatsızlıklarında etkili olduğu görülmüştür.

En kaliteli bal hangi bitkiden olur?

En kaliteli balın hangi bitkiden olduğu aslında o balın türünü de belirleyen şeyi göstermektedir. En kaliteli bal, yetiştiği bölgenin tarım ve hayvancılık için uygun olmasına, doğal bir bitki örtüsüyle arıların beslenmesine bağlıdır.

Fakat yapılan tıbbi testler neticesinde en kaliteli balın, meşe, çam, kestane gibi bitki türlerinin beslendiği arılardan oluştuğu görülmektedir.

En faydalı bal hangi baldır?

Bal, tüm çeşitleri ve türleriyle birbirinden faydalı bir doğal besindir. Ancak aralarında farklılıklar olması birinin diğerine göre daha özel bir şifa sağlamasından doğmaktadır. 

En faydalı bal türü son yıllarda yapılan yeni çalışmalar sonucunda siyah bal olarak bilinen meşe balının öne çıkmasıyla bilinmektedir. Kanser, solunum, mide ve cilt hastalıkları gibi çok çeşitli rahatsızlıklara faydası olduğu test edilmiştir.

 

31 Mart 2023

ÖNERİLEN ÜRÜNLER


13% İndirim

Meşe Balı (Ham Bal) 900 gr Sepete Ekle
Meşe Balı (Ham Bal) 900 gr

400,00

350,00

Tükendi

Meşe Balı Kare (Ham Bal) 330 gr
Stokta Yok
Meşe Balı Kare (Ham Bal) 330 gr

125,00

110,00

11% İndirim

Çörek Otu Balı (Ham Bal) 650 gr Sepete Ekle
Çörek Otu Balı (Ham Bal) 650 gr

 

350,00

310,00

0% İndirim

Hayıt Balı (Ham Bal) 650 gr Sepete Ekle
Hayıt Balı (Ham Bal) 650 gr

 

200,00

200,00

Whatsapp