Güvenilir Bal Nasıl Anlaşılır?
Birçok tüketicinin merak ettiği soruların başında “güvenilir bal nasıl anlaşılır” gelmektedir. Çünkü ne yazık ki birtakım üreticiler günümüzde her şeyde olduğu gibi bunun da içine katkılar eklemektedir. Ancak endişe etmenize gerek yok. Çok basit birkaç yöntemle bile hakiki bal nasıl anlaşılır ayırt edebilirsiniz.
Güvenilir Bal Nasıl Anlaşılır?
Tüketici olarak en merak edilen şeylerin başında aldığımız balın katkısız, doğal olmasının nasıl anlaşılacağı gelir. Çünkü içerisine eklenen katkılar sayesinde bal, zararlı bir gıdaya da dönüşebilmektedir. Elbette bunu anlamak için de basit ama etkili yöntemler vardır. Güvenilir bal nasıl anlaşılır merak edenler için yöntemler ise şöyledir;
- Akışkanlık testi
- Tadım testi
- Yakma testi
- Şekerlenme testi
- Su testi
- Peçete testi
- Soğuk hava testi
Güvenilir bal nasıl anlaşılır testlerinin detaylı tarifi
- Akışkanlık Testi: Aldığınız balın türüne göre bu değişiklik elbette göstermektedir. Ancak bal türlerinin genelinde dökülürken uzayarak akmaktadır. Kesik kesik, parça parça akan balların birçoğu sahtedir.
- Tadım Testi: Bal türlerinin birçoğunda damakta, genizde yakan bir tad kalmaktadır. Balın 10-20 saniye aralığında aroması dilinizde, genzinizde kalıyorsa bu ballar hakikidir. Ancak yendikten sonra hiçbir tad kalmadan yutuluyorsa sahteliği yüksektir.
- Yakma Testi: Bu testte de balın türü önem teşkil eder. Fakat bal türlerinin birçoğu doğal olduğu takdirde yanan bir kibrite değince alev alıyorsa gerçek baldır. Sahte ballar tutuşmaz veya karamelize olarak kömürleşerek yanmaktadır.
- Şekerlenme Testi: Bilinenin aksine gerçek ballar aslında şekerlenmektedir. Bal, belirli bir süre bekledikten sonra şekerlenmeye başladıysa bu hakiki olduğunu gösterir. Ayrıca buzdolabında uzun süre kaldıysa da tereyağı kıvamına dönüşür. Eğer ki şekerlenme ve kıvamında hiçbir değişim olmazsa sahteliği yüksektir.
- Su Testi: Bal, özü gereği su içerisinde çözülmemektedir. Suyun içeriğine akıttığınız bal, döküldüğü gibi kalıyorsa yani kendini koruyorsa gerçektedir. Suyun içinde eriyerek tamamen kayboluyorsa da sahteliği yine yüksektir.
- Peçete Testi: Bir peçete veya kâğıt havlu üzerine akıttığınız bal, havlu peçete üzerinde emiliyorsa sahteliği yüksektir. Ancak peçete üzerinde kalmaya devam ediyorsa gerçektir.
- Soğuk Hava Testi: Bal türlerinin pek çoğu, soğuk havalarda ya da buzdolabında donma eğilimi gösterir. Ancak katkı maddeli ballar hiçbir koşulda donmayarak kendisini olduğu gibi korumaktadır.
İşte bu yöntemler bir balın gerçeklik-sahtelik ayrımını kendi imkânlarınızla anlamanıza yardımcıdır. İnternetten veya marketten satın alırsanız güvenilir ve doğal bal nasıl anlaşılır diye düşünmenize gerek yok, bu testleri deneyebilirsiniz.
Ancak size yine de sertifikalı, onaylı ve ticari geçmişi olan markalaşmış yerleri tercih etmelisiniz. Çünkü markasız olarak satılan ve doğal olduğunu söylenen balların çoğu aslında içine katkı yani hile karıştırılmıştır.
Güvenilir Bal Nasıl Anlaşılır Merak Edenlerin Sıkça Sorduğu Sorular
En merak edilen ve sıkça araştırılan soruları, kısa ve doğru bilgiler eşliğinde bu kısımda sizler için cevapladık…
Hakiki Bal Donar Mı?
Evet, gerçek ballar çok soğukta dışarıda veya buzdolabında donmaktadır. Bu hakiki bal nasıl anlaşılır belirleme yöntemlerinden birisidir.
Gerçek Bal Şekerlenir Mi?
Gerçek bal şekerlenmektedir. Birçok bal türünün doğal olması halinde şekerlenmesi onun hakiki olmasına işarettir.
Su İle Bal Testi Gerçek Midir?
Evet, bu yöntem de bal gerçek mi sahte mi anlamaya yardımcı bir yoldur. Balın su içinde tamamen eriyerek kaybolması genellikle sahte olduğuna işarettir.
Yakarak Bal Testi Nasıl Yapılır?
Bir kibriti, birkaç damla bal ile temas ettirerek bu testi yapabilirsiniz. Balın yanması, onun doğal olduğunu göstermektedir. Ancak glikozlu bal da hemen yanmasına karşın karamalize olur ve kömürleşir.
Hakiki Bal Boğaz Yakar Mı?
Evet, hakiki bal boğaz yakan cinste bir tad bırakmaktadır. Boğazda 10-20 saniyeye varan bir acı-tatlı his olması balın gerçekliğine işarettir.
Balda Glikoz Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Balda glikoz olması halinde donmaz, rengi hiç değişmez veya yanma testine tutulursa önce karamelize olarak kömürleşir.
05 Mart 2023